Η  έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες

Η  έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε σε δύσκολες και πρωτόγνωρες  συνθήκες για δύο βασικούς λόγους :

   α.  Η πανδημία του covid-19

        Τα προβλήματα πλέον είναι γνωστά και εκείνο που προέχει είναι η υγεία της σχολικής κοινότητας (μαθητές /τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς), και  ελπίζουμε ότι με τον καινούργιο χρόνο τα παιδιά θα επανέλθουν στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο.

   β.  Η έναρξη της δίχρονης  υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. 

        Εξαγγέλθηκε το 2018 χωρίς καμιά προετοιμασία και το κυριότερο χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες κτηριακές  υποδομές. Σε  συνδυασμό με τις  ελλείψεις στους παιδικούς σταθμούς, λόγω εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας,  (από το 2017), τα προβλήματα πολλαπλασιάσθηκαν.

        Για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου μας, χρειάζονταν 10 περίπου αίθουσες  για την προσχολική εκπαίδευση, και  παιδικοί σταθμοί για 350 περίπου παιδιά, (φιλοξενούσαμε 950 περίπου και στις ίδιες εγκαταστάσεις  πρέπει να φιλοξενηθούν 600) με  σχετική μείωση λόγω επικάλυψης  των δύο εκπαιδευτικών  δραστηριοτήτων.  

       Είναι φανερό και στον ποιο δύσπιστο, ότι οι ανάγκες για όλη τη χώρα δεν μπορούσαν να καλυφθούν σε χρήμα, μετά από 10ετή λιτότητα,  εν μέσω πανδημίας και αναγκών για την εθνική μας ασφάλεια αλλά και σε χρόνο.  

      Οι λύσεις ήταν, κατάργηση- αναστολή  του  ψηφισμένου  από το  2018  νόμου ή εφαρμογή  του, υιοθετώντας την άποψη του Αριστοτέλη:

 ‘’ Όσοι μελέτησαν τη τέχνη της Διοίκησης έχουν πεισθεί ότι η τύχη των κρατών εξαρτάται  κυρίως από την εκπαίδευση των νέων’’. 

    Το Υπουργείο Παιδείας έλυσε το πρόβλημα προσωρινά, με τη διάθεση στους Δήμους  των αναγκαίων πιστώσεων, οδηγιών και κατευθύνσεων,  να τοποθετήσουν, προκατασκευασμένες αίθουσες ελαφρού τύπου (όχι  κοντέινερ όπως τις χαρακτήρισε αρχηγός παράταξης), σε χώρους, που οι ίδιοι  θα επιλέξουν, και το πρόγραμμα συνεχίζεται.

   Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την  επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών, κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή, επιμονή και υπομονή, και που δεν  έγινε, στην κατασκευή  του Παραρτήματος  ΄΄Πατρόκλου και Γούναρη ΄΄. στο Δήμο μας. Πίσω από τις αίθουσες λιμνάζουν τα βρόχινα νερά , όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .

 

Κύριοι Δήμαρχε και Αντιδήμαρχε,

τα νερά δεν φυλακίζονται, ούτε περιορίζονται χρειάζονται δίοδο για απορροή  στους Αγωγούς Όμβριων. Πρέπει να προβείτε, άμεσα στις απαραίτητες  τεχνικές παρεμβάσεις , όσο τα σχολεία είναι κλειστά, και πριν ΄΄αγριέψει ΄΄  ο χειμώνας.

Η  εκπαίδευση των νέων για να είναι  επιτυχής ,  πρέπει να γίνεται με σωστή οργάνωση, μακροχρόνια πρόβλεψη, με σταθερά  βήματα και με συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όλων των επιπέδων. Αυτό δυστυχώς για τη χώρα μας είναι ένα  άπιαστο όνειρο.    

Οι δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας, με μπροστάρη την εκάστοτε διοίκηση, ας πρωτοτυπήσουν, να προτάξουν  το συμφέρον των νέων και της εκπαίδευσης και να συνεργαστούν, δίδοντας το παράδειγμα. 

  

Ο Επικεφαλής της Παράταξης 

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
πρ. Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών